Konsertprogram 2023

Åpningskonsert

Torsdag 2. februar
Parken kulturhus kl 19.00

Jubileumskonsert: Flem 80 år
I anledning Kjell Flems 80-årsjubileum i 2023 fremføres hans kammemusikkverk, blant annet hans Haiku sounds for forteller, 3 slagverkere og klaver som tidligere ikke har vært fremført i Ålesund.

Program:
– Nature nr 1 for solo fløyte
– Singing Landscape 2 for alt fløyte (Torstein Aagaard-Nilsen)
– Nature nr 2 for solo klarinett
– «Stråler fra en rød sol» (Torstein Aagard-Nilsen)
– Prisms, strykekvartett nr 1
– Titanium, for to klaver
– Haiku Sounds, for 3 slagverkere, klaver, resitasjon og tape

Medvirkende: Rob Waring, Miki Campins, Maria Holstad Maximov, slagverk. Tor Øyvind Hummelsund, Jan Hovden, klaver. Yuri Hashimoto, fløyte og resitasjon. Marita Holme, klarinett. Ålesund Strykekvartett

Purcell's Playground

Fredag 3. februar
Sobra Scene kl 19.00 

En konsert viet Englands fremste komponist, Henry Purcell. Han komponerte musikk til kirkefester, for det kongelige hoff, til offentlige seremonier, private andakter og hyggelig underholdning. Musikk som passer til høytideligheten i Westminster Abbey
– men også populære melodier for tavernaenes røffe humor.

Dette blir en storslagen konsert når festivalens to tilreisende ensembler slår seg sammen for å jobbe med den engelske stjernesopranen Mary Bevan. 

Les mer: https://www.barokksolistene.com/purcell/

Medvirkende:
Mary Bevan, sopran
Edvard Grieg Vokalensemble 
Barokksolistene ledet av Bjarte Eike

Midnattskonsert: Goldbergvariasjonene av Bach

Fredag 3. februar
T2 kl 24.00 (!)

Opplev Bachs mesterlige variasjonssyklus, vanligvis fremført på klaver – udødeliggjort blant annet av den legendariske Glenn Gould på 1960-tallet. Her arrangert for stryketrio av D. Sitkovetsky. 

Konserten arrangeres i samarbeid med T2.

Medvirkende:
Ai-Ling Chiu, fiolin,
Anders Rensvik, bratsj
Ingvild Nesdal Sandnes, cello

Familiekonsert: "Grieg og folkesangene"

Lørdag 4. februar
Sobra Scene kl 14.00

Interaktiv familiekonsert med festivalkoret!

Med besøk av det ledende vokalensemblet på vestlandet blir dette en unik mulighet til å oppleve de kammemusikalske mulighetene i ren vokalkunst, hvor de formidler fra sitt kjernerepertoar hvor de blant annet har et helt unikt og eget arrangement av Griegs Holberg suite!

Medvirkende: 
Edvard Grieg Vokalensemble

Die Schöne Müllerin



Lørdag 4. februar
Arbeideren kl 17.00

Die schöne Müllerin av F. Schubert – En av de vakreste og mest gripende sangsyklusene  – visuelt og teatralsk formidlet i arrangement for barokksolistene med besetning på to gitarister og strykekvintett. 

Se mer om forestillingen: https://vimeo.com/756087673

Medvirkende: 
Baroksolistene ledet av Bjarte Eike
Thomas Guthrie, solist og regissør

The Playhouse Sessions


Lørdag 4. februar
Terminalen kl 20.00

Bjarte Eike og «the Alehouse Boys» har gjort furore med glitrende kritikker verden over de siste årene, og spilte hos oss på Terminalen i 2020. Det var så bra at vi inviterer de tll å gjenta suksessen i år!

Til denne konserten kommer de med et nytt program, the Playhouse Sessions, som har vakt enorm internasjonal begeistring da den kom ut i oktober 2022. Det blir sang, dans, skuespill og ikke minst rykende spilling.

Les mer: https://www.barokksolistene.com/theplayhousesessions/

Medvirkende: 
Baroksolistene ledet av Bjarte Eike

Avslutningskonsert: The image of Melancholy

Søndag 5. februar
Ålesund kirke kl 19.00

Dette programmet gjenspeiler Bjarte Eikes svært personlige bilde av melankoli:
«For meg er melankoli ikke bare synonymt med tristhet og fortvilelse, det er en tilstand som også huser refleksjon, meditasjon og lettelse.»

Forbindelsen mellom musikk og melankoli er langt fra ny – i hvert fall siden de gamle grekernes tid, og sannsynligvis lenge før dem, har det vært en tro på at musikk har makt til å påvirke vårt humør, til å lindre tristhet eller melankoli – eller å fremkalle det. Melankoli har til forskjellige tider vært motehøyden – tenk på John Dowland, hvis motto var: «Semper Dowland, semper dolens» (‘alltid Dowland, alltid sørgende’). Dowland er selvfølgelig inkludert her, det samme er hans nesten samtidige Anthony Holborne – men det er også en rekke senere stykker, samt folkemusikk fra Eikes hjemltrakter her i Norge andre steder.

Dette prosjektet høstet strålende kritikker fra hele verden og vant Danmarks Radio P2s pris «Årets beste internasjonale CD-utgivelse» da den ble spilt inn.

Medvirkende: 
Ann Helen Moen, sopran 
Baroksolistene ledet av Bjarte Eike

Konsertprogram 2022

Åpningskonsert

 

 

Torsdag 3.februar 

Sobra Scene kl 19.00

Medvirkende:

Itamar Golan, klaver, Ai-Ling Chiu, fiolin, Laurens Weinhold, fiolin, Linda Bønes, bratsj, Samuel Skrede, cello

Program:      

César Franck       Fiolinsonate i A-dur

 Morten Christophersen:      «Strykekvartett nr 1 eller 2» urfremføring!

César Franck                     Klaverkvintett 

Åpningskonserten blir en hyllest til 200årsjubilanten César Franck, med hans udødelige fiolinsonate og hans smektende vakre klaverkvintett. I kontrast og relieff til denne musikken blir det urfremføre av Bjørn Morten Christophersens strykekvartett nr 1 (eller 2). Dette verket er skrevet parelellt med hans strykekvartett nr 2 (eller 1) som blir urfremført i Ålesund Kirke under avslutningskonserten.

Europa 1900
Del 1:
Beau soir, Paris


Fredag 4.februar

Sobra Scene kl 19.00

Medvirkende:

Itamar Golan, klaver, Anders Nilsson,fiolin, Ai-Ling Chiu,fiolin, Tor Øyvind Hummelsund,klaver, Oskar Sletfjerding, fløyte, Povilas Syrrist-Gelgota, bratsj, Torun Sæter Stavseng, cello, Håvard Svendsrud, trekkspill.

Program:

Verk av Debussy, Ravel, Milhaud, Poulenc, m fl

I denne konserten vil  vi vise transformasjonen i Paris musikkliv fra impresjonismen, via den folkelige musettestilen, og til det nye uttrykket represendtert i Milhaud og Poulencs musikk.

Fjørefado- portugisisk fado med tekster på dialekt!

Fredag 4.februar

Parken Kulturhus, foajeen  kl 21.00

Medvirkende:

Anita Valderhaug, vokal, Bjørnar Myhr, keyboard, Ålesund Strykekvartett, Sondre Meisfjord, kontrabas

Program:

Portugisisk musikk på dialekt.

Anita Valderhaug har en stemme og en formidling som kryper under huden -og blir der. Hun har de siste årene m.a. jobbet med portugisisk fado med egne tekster på dialekt. Språk og bruk av dialekt handler til syvende og sist om hvem vi er og hvor vi kommer fra, og på den måten knytter hun tekstene og materialet nærmere oss. Bjørnar Myhr har arrangert materialet for strykekvartett, piano og kontrabass. I denne spesielle tiden blir vi kanskje ekstra orientert rundt hvem vi er, hvor vi kommer fra og kanskje kjenner vi på et savn etter å reise ut. Denne kvelden møtes vi i spennet mellom bakkekontakt og utferdstrang, fra fjørekanten på Vigra med antenner retta sørover -og innover.

Dyrenes Karneval

 

 

Lørdag 5.februar

Parken Kulturhus kl 11.30

Medvirkende:

Judith Vestreim (forteller) Tor Øyvind Hummelsund, klaver, Itamar Golan, klaver,  Oskar Sletfjerding, fløyte, Anastasia Andersson, klarinett, Ålesund Strykekvartett, Tor Andreas Dyrseth, kontrabass,  Miki Campins, slagverk

Program:

Camille Saint-Saëns «Dyrenes Karneval»

Endelig blir det gjen mulig å oppleve Saint-Saëns musikalske karneval. Denne gang med Judith Vestreim som forteller i sin egen gjendiktning av et japansk eventyr som binder de 14 musikkstykkene sammen i et spennende besøk i en zoologisk hage hvor selv fossilene våkner til liv!

Europa 1900
Del 2:
"Dans i mørket"

Lørdag 5.februar

Sobra Scene kl 19.00

Medvirkende:

Itamar Golan, klaver, Tor Øyvind Hummelsund, klaver, Laurens Weinhold, fiolin, Anders Nilsson, fiolin, Ai-Ling Chiu, fiolin,  Povilas Syrrist-Gelgota, bratsj,  Torun Sæter Stavseng, cello

Program:

Dmitrij Sjostakovitsj

5 stykker for to fioliner og klaver

Sergej Prokofiev                               Duosonata for to fioliner     

Karol Szymanovski                        Nocturne and Tarantella                            

Dmitrij Sjostakovitsj                     Klaverkvintett

I denne konserten får man oppleve verk av Polens viktigste komponist fra første del av 1900tallet, sammen med musikk av det ruvende komponistene i Russland og Sovjet, Prokofiev og ikke minst Sjostakovitsj.

Kammermusikalsk nachspiel:

 

Lørdag 5.februar 

Parken Kulturhus kl 21.00

Medvirkende:

Povilas Syrrist-Gelgota, bratsj og vokal, Håvard Svendsrud, trekkspill  (+ festivalmusikere)

Årets kammermusikalske festkveld vil ha en avdeling med Litauisk – Norsk vri, hvor duoen Syrrist-Gelgota og Svendsrud tar for seg folkelig musikk fra de to landene, så får vi etterhvert se hvilke andre festivalmusikere som våger å vise nye musikalske sider.

                        

Musikk-
gudstjeneste

Søndag 6.februar

Ålesund kirke kl 11.00

Ålesund kammermusikkfestival header

Vi bygger videre på det gode samarbeidet fra de senere år, hvor kantor Nikolas Fehr og et utvalg festivalmusikere bidrar i høymessen.

Avslutningskonsert

 

Søndag 6.februar

Ålesund kirke kl 17.00

Medvirkende: Anders Nilsson,fiolin,  Itamar Golan, klaver, Nikolas Fehr, orgel, Ålesund Strykekvartett (Ai-Ling Chiu, Laurens Weinhold, Linda Bønes, Samuel Skrede)

Program:

César Franck Orgelkoral

Bjørn Morten Christophersen: «Strykekvartett nr 2 eller 1» Urfremføring!                 

Ernest Chausson: Konsert for fiolin, klaver og strykekvartett

 

Årets avslutningskonsert åpner med et av 200årsjubilanten César Franck sentrale orgelverk. Franck står som en av de viktigste komponistene i den romantiske periode for orgelrepertoaret. Så blir det urfremføring av Bjørn Morten Christophersens strykekvartett nr 2 (eller 1) som ble skrevet parallelt med kvartett nr 1 (eller 2) som ble urfremført under åpningskonserten. 

Ernest Chausson er blitt kanskje den litt glemte franske komponisten fra romantikken som skrev få, men fantastisk flotte verk, og er blitt kalt den franske Brahms. Kammerkonserten for fiolin, klaver og strykekvartett er et av hans sentrale verk som alt for sjelden blir fremført.

Lunsjkonserter på Green Garden i Hotel 1904
kl 13.00 festivaldagene (torsdag til lørdag)



Konsertprogram 2021

Festkonsert med
Oslo Fat String Quartet

Lørdag 22.mai (Pinseaften)

Parken Kulturhus, foajeen  kl 21.00

Pinseaften blir det mulig å oppleve de unge herrene i Oslo Fat String Quartet! De har tatt musikkscenen i hovedstaden med storm, med sine egne cover av både klassisk og populærmusikk. Med kun kontrabasser på podiet blir dette en helt egen sound og en konsertopplevelse helt utenom det vanlige!!
En lettere festkonsert,
hvor foajéens bar vil holde åpent.

Oslo Fat String Quartet består av:     Danijel Petrovic
Henrik Bondevik
Karol Ciesluk
Patrick Wilder

Musikkgudstjeneste

Søndag 23.mai

Ålesund Kirke kl 11.00

 

Vi bygger videre på tradisjonen fra de siste årene, hvor kantor i Ålesund Kirke Nikolas Fehr i samspill med festivalmusikere bidrar med ekstra fyldig musikk i gudstjenesten denne søndagen.

Søndag 23.mai

Ålesund Kirke kl 11.00

"Das Himmlische leben"
Mahlers 4.symfoni!

Mandag 24.mai

Ålesund Kirke kl 17.00

Medvirkende:
Petr Popelka, dirigent 
Ann-Helen Moen, sopran 
Oskar Sletfjerding, fl, Min-Hua Chiu, ob, Björn Nyman, cl, Ai-Ling Chiu, vln1, Anne-Randi Håheim Nilsen, vln2, Aine Suzuki, vla, Ingvild Sandnes, vlc, Henrik Bondevik, db, Miki Campins, perc, Thomas Aanonlie, perc, Anders Hovind, harmonium, Martin Bredin pf

Program: 

Gustav Mahler arr Erwin Stein
Symfoni nr 4 i G dur

"Nærhet og håp":
Kvintett

DENNE KONSERTEN ER UTSATT TIL: Torsdag 17.juni 
Ålesund Kirke kl 21.00

(Spilles også i Brattvåg Kyrkje onsdag 16.juni kl 21.00)

Medvirkende: 

Björn Nyman, klarinett
Ålesund Strykekvartett

Program:
Franz Schubert  Arpeggione sonate, arr B Newbould       Johannes Brahms Klarinettkvintett

I denne konserten, med klarinettist Björn Nyman i samspill med Ålesund Strykekvartett får man oppleve Franz Schuberts «Arpeggione sonate», i et spesialarrangert for klarinett og strykekvartett, Johannes Brahms klarinettkvintett er ikke bare det fremste kammermusikkverk for klarinettister, men noe av den beste kammermusikken fra den romantiske æra. Programmet blir også spilt i Aasentunet lørdag 17.april.

 

"Jostedalsrypa" av
Henning Sommerro

DENNE KONSERTEN UTSATT TIL:

TORSDAG 26.AUGUST 
Sobra Scene kl 19.00

Medvirkende:
Henning Sommerro

Duoen «Vestavill» med Ingvill Holter, sopran og Marita Kjetland Rabben, klaver

Program:

«Jostedalsrypa», sangsyklus av Henning Sommerro

Om Jostedalsrjupa:

«Dei kom frå Luster og Leikang
Drog over isen og kom til ei tom bygd Historia om jenta vart skapt.»

Me har alltid vore fascinerte over historia om Jostedalsrjupa; den vesle jenta som overlevde Svartedauden og plutseleg var heilt åleine i verda. Det viste seg at Henning delte den same fascinasjonen. Slikt blir det musikk av!

Forteljinga seier at då jenta vart funnen, var ho blitt vill som ein fugl og mista språket. Det einaste ho kunne seia var «Mor. Vetle rjupa».
Liknande forteljingar går att i ei rad segner om Svartedauden landet rundt, men historia om Jostedalsrjupa er nok den mest kjende.

Me elskar dei enorme kontrastane i historia: frå den vesle jenta midt i den levande naturen, til den forferdelege døden, mørkret og einsemda som omgav henne.

Lang tid har gått sidan Svartedauden herja, men katastrofar vil alltid eksistera. Korleis reagerer me menneske når krisa råkar? I desse dagar har temaet blitt uhyggeleg aktuelt.

Heldigvis inneheld ikkje denne konserten berre einsemd og død. Me framfører også nokre av Sommerro sine vakraste viser om livet, håpet og kjærleiken. Grieg og Tveitt stikk innom. Håpar å sjå deg der også!

I tillegg blir det fremført utvalgte verk av Sommerro.

"Nærhet og håp":
Klaver og kvartett

NB: Denne konserten utsatt fra mai til:

Torsdag 2.september
Sobra Scene kl 19.00

 

Medvirkende: 

Sveinung Bjelland, klaver

Ålesund Strykekvartett

W A Mozart Strykekvartett i B-dur, K.458 «Jaktkvartetten»

R Schumann Klaverkvintett i Ess-dur

En av norges fremste kammermusikere og Schumann ekspert, Sveinung Bjelland, vil sammen med Ålesund Strykekvartett fremføre hans klaverkvintett, som av mange er ansett som et av hans fremste komposisjoner, og som revolusjonerte dette kammermusikkformatet da det ble skrevet i 1842.

Mot dette verket vil Ålesund Strykvekartett fremføre et av Mozarts mest sprudlende kvartetter, «Jasktkvartetten» i B- dur, hvis temaer har figurert i en rekke filmer, bl.a. Star Trek: Insurrection.

 

Gjennomførte konserter:
"Nærhet og håp": Sekstett

Torsdag 4.mars
Parken kulturhus kl 19.00

Medvirkende:

Nora Taksdal, bratsj,
Ingvild Nesdal Sandnes, cello Ålesund Strykekvartett

Program:

R Strauss Capriccio for strykesekstett

P Tchaikvsky «Souvenir de Florence»

Første konsert i vår koronaspredte festivalserie «Nærhet og Håp» blir et romantisk og sprudlende festprogram med strykesekstetter av Richard Strauss («Capriccio» fra hans siste opera) og Peter Tchaikovskys «Souvenir de Florence»!
 
Med oss har vi den glitrende solobratsjisten i KORK, Nora Taksdal, og vår dyktige cellist, ålesusndsjenta Ingvild Nesdal Sandnes i samspill med Ålesund Strykekvartett.

 

Musikerne og dirigenten viser gjennomgående et superb kvalitetsnivå og gir musikken en utsøkt dybde og dynamikk. Maestro Engeset har tydelig evnen til å inspirere og styre musikerne der det trengs, men samtidig lar han også orkesteret utfolde seg både som enkeltindivider[...]. Ålesund kammermusikkfestival 2016 har fremvist et variert og fyldig repertoar. Avslutningskonserten gav en resonans av solid internasjonal kvalitet.

Sunnmørsposten logo
SUNNMØRSPOSTEN
2014, terningkast 6

Dette var en musikalsk aften av særdeles høy kvalitet. Det sammensatte kammerorkesteret fikk regelrett vist sine kunster kyndig ledet, men ikke direkte dirigert, av Stig Nilsson. [...] Man kan lett bli så fokusert på takten at man glemmer å skape musikk. Men den gang ei. Her ble lytterne på alle måter ført bort fra denne verden og inn i den klassiske musikkens makeløse univers.

Sunnmørsposten logo
SUNNMØRSPOSTEN
2014, terningkast 6

[...] I førstesatsen lar Schumann i stor grad de dypere instrumentene være i dialog med klaveret, og Samuel Skrede og Linda Bønes leverte her vakre formuleringer sammen med Tor Øyvind Hummelsund. I scherzoen steg temperaturen hvor Hummelsund leverte lekende og elegante passasjer, mens finalen hadde et flott driv med et tett og spennende samspill.

Sunnmørsposten logo
SUNNMØRSPOSTEN
2010, terningkast 5

SEND EN MELDING

Hvis du har spørsmål eller andre henvendelser, kan du bruke kontaktskjemaet under. Vi svarer deg så fort vi kan!
Det er et stort behov for frivillige som kan ta på seg diverse oppgaver under årets festival. Ta kontakt om du er interessert. 

TOP