Avslutningskonsert

Søndag 02. februar, 18:00
Ålesund kirke

 Medvirkende:

  • Solist: Charlie Siem, fiolin
  •  Ålesund Kammersolister (festivalorkester): Ai-Ling Chiu, spillende leder, Laurens Weinhold, Kati Kuusava, Stine Aarønes, Anne-Randi Håheim Nilsen, Ove Kvangarsnes, Oliver Dyb, Linda Bønes, Aine Suzuki, Damon Taheri, Samuel Skrede, Ingvild Nesdal Sandnes, Kari Nesdal Sandnes, Henrik Bondevik, Miki Campins.

Program:

  1. Ludwig van Beethoven Grosse Fuge opus 133, arr. for strykeorkester.
  2. Ludwig van Beethoven Fiolinkonsert i D-dur opus 61, arr. for strykeorkester og timpani.

Avslutningskonsert

Av Beethovens siste verk, alle med en ny originalitet som skilte seg ut i sin samtid, er Grosse Fuge den mest ekstreme. Opprinnelig skrev Beethoven den som finale til sin B dur kvartett. Den vakte dog såpass bestyrtelse fra publikum, og kritikker som «totalt uforståelig, som Kinesisk», og «en Babelsk musikalsk forvirring» fikk man overtalt ham til å skrive en alternativ finale og utgi Grosse Fuge som et selvstendig verk. Grosse Fuge har gått fra å bli beskrevet på 1800-tallet som Beethovens mest problematiske verk med betegnelser som utilgjengelig, eksentrisk, Armageddon og musikalsk terror og av musikere som tilnærmet uspillelig til å bli gradvis mer verdsatt, og til og med av Stravinsky bli geniforklart som et verk som alltid vil kunne oppleves moderne og aldri vil bli uaktuell.

Beethovens eneste fiolinkonsert, skrevet og urfremført i 1808, ble heller ingen suksess, og ble nesten ikke fremført i hans levetid og var neste glemt da Mendelssohn som dirigent med 13år unge Joseph Joachim som solist i 1844 «gjenoppdaget» verket. Konserten har en grandios og majestetisk lengde, 1.satsen er den lengste enkeltsatsen i Beethovens komposisjoner, som kan ha medvirket til tilnavnet Dronningen av fiolinkonserter og er i dag ansett som en av de flotteste konserter som finnes.

Fiolinist Charlie Siem er halvt norsk, men vokst opp i London og England hvor han bl.a. har studert med legendariske fiolinster som Itzhak Razkovsky og Shlomo Mintz. Han debuterte som solist med Royal Philharmonic Orchestra sm 18åring og har siden turnert mye av verden. Han er også en allsidig musiker, som ikke er redd for å jobbe på tvers av genre, og samarbeidet bl.a. med Bryan Adams, Lady Gaga og The Who. Ved siden av sin karriere som fiolinist har han en modellkarriere og har frontet bl.a. Dunhill, Armani og Dior.

Charlie va Ålesund Kammermusikkfestivals hovedartist i vår første festival i 2010, bl.a. i de fire årstidene av Vivaldi. Selv om Charlie har gjestet Ålesund et knippe ganger siden da i forbindelse med enkeltkonserter, er det en stor glede at han ville komme tilbake i anledning vårt 10års jubileum som solist i Beethovens fiolinkonsert.

Charlie Siem spiller på fiolinen med tilnavnet d´Edgville av Guarneri del Gesu fra 1735 som tidligere bl.a. har tilhørt en av 1900tallets fremste fiolinister, Yehudi Menuhin.

TOP