Audun Sandvik

Om Audun Sandvik

«En musiker av i dag, og i toppklasse som solist, kammermusiker og orkestermusiker. I tillegg erhan kreativ og har en spennende idéverden», lød juryens begrunnelse da cellisten AudunSandvik (-79) i 2013 ble hedret med «De Unges Lindemanpris». Den etterfulgte en rekke høythengende priser og stipendier Audun er blitt tildeltde siste 20 årene, som en av våre fremstesolister.

Etter studier i hjembyen Bergen, i Oslo og i Indiana (USA) – og deltagelse ved tallrike kurs i ulikedeler av verden – er Audun i dag en internasjonalt etterspurt cellist. I tospann med sin Giorgio Taininger-cello (Roma 1695) har han utfoldet seg på konsertpodier i Europa, USA, Asia ogAfrika. Han er fast gjest ved en rekke kammermusikkfestivaler i inn- og utland, og er selv kunstnerisk leder for den klassiske festivalen «Gloppen Musikkfest».

Portrettbilde av Audun Sandvik

Audun har vært engasjert som gruppeleder i flere av de norske orkestrene. Han er en profilert solocellist i Det Norske Kammerorkester, og deltar aktivt i videreutviklingen av dette nyskapende ensemblet. Auduns nære fremtid omfatter urfremføringer skrevet spesielt for ham, cd-utgivelser med pianist

Sveinung Bjelland, og en rekke solistoppdrag – bl.a. med Kringkastingsorkestret hvor han er fast ansatt som solocellist. Der har han markert seg som solist ved en rekke konserter og tv-sendinger, og som mentor under NRKs tv-suksess «Da Kork kom til bygda». Han opptrer også med ledende artister både innen jazz, pop og rock.

Audun brenner for den gode musikkformidling. Han har deltatt ved skolekonsert-turnéer og oppsøkende festivaler både hjemme, og i Kina, India og i Mosambik. Han tar gjerne muntlig kontakt med publikum, i en særegen blanding av skjemt og alvor.

I tillegg til hans posisjon som Professor i cello ved Musikkonservatoriet, UiT, Norges Arktiske Universitet er han også lærer i cellospill ved Norges Musikkhøgskole, hvor han organiserer konserter, foredrag og mesterklasser for studentene.

Audun er både solist og lagspiller. Han trakterer fotballen nesten like virtuost som celloen. Dessuten ser han stadig sitt snitt til å løpe maraton – i imponerende hastighet. Heldigvis skynder han seg alltid tilbake til celloen igjen.

(tekst: Nora Taksdal)

TOP